Ga direct naar inhoud

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) in. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen (en mogelijk ook buiten) onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen content aan jouw interesses en profiel aan. Daarnaast is het dankzij cookies mogelijk informatie te delen via social media. Lees meer over ons cookiebeleid op de volgende pagina.

Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is een kroonjuweel. Kroonjuwelen zijn groene plekken in de stad, waar natuur en historie samen bijzondere kwaliteit opleveren. Ze worden als kostbare sieraden verzorgd en beschermd.

Vanaf 1882 werd op de voormalige vestingwerken van de stad Groningen een wandelpark aangelegd. De bekende landschapsarchitect Copijn liet zich voor zijn ontwerp van het grootste deel in 1912 inspireren door de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend zijn de slingerende paden, de zichtlijnen en de hoogteverschillen die oplopen tot meer dan 10 meter.

In het plantsoen worden ruime waterpartijen afgewisseld met gras en dichte beplanting. Copijn maakte gebruik van bestaande structuren, waardoor de voormalige vestingwerken en de loop van de stadsgracht nog goed herkenbaar zijn. De ruimtelijke afwisseling van het ontwerp keert ook terug in de gevarieerde beplanting.

Naast open plekken kent het plantsoen bosmilieus en er is een grote soortendiversiteit gebruikt bij de aanplant. De omvang van de stinzenflora is uniek, vooral de bosgeelster komt hier massaal voor. De aanwezigheid van schoon water versterkt de ecologie nog meer. Hierdoor kent het park een grote biodiversiteit.

Veel vogelsoorten voelen zich in het Noorderplantsoen thuis en er komen zes soorten vleermuizen voor. Ondanks het intensieve gebruik heeft het park daarmee een hoge natuurwaarde.

Bijzondere onderdelen van het park

Een ellipsvormige vijver vormt het hart van het plantsoen. Naast de vijver staat een paviljoen dat in 1930 werd ontworpen door de toenmalige stadsarchitect S.J. Bouma. Daarachter staat de muziekkoepel.