Sterrebos
Het Sterrebos is een kroonjuweel. Kroonjuwelen zijn groene plekken in de stad, waar natuur en historie samen bijzondere kwaliteit opleveren. Ze worden als kostbare sieraden verzorgd en beschermd.
Het Sterrebos is in 1765 als wandelpark aangelegd op de plek waar voorheen de Kempkensberg lag. Het oorspronkelijk ontwerp is van de hand van stadshovenier J.C. Becker. Hij tekende een patroon van lanen die in acht verschillende richtingen liepen en zo een ster vormden. Een van de lanen liep in de richting van de Martinitoren. In 1883 verdween de ster en werden de lanen omgevormd tot slingerpaadjes in Engelse landschapsstijl. Ook werd het park in zuidelijke richting uitgebreid naar een ontwerp van de bekende landschapsarchitecten Zocher uit Haarlem. En verrees aan de westkant de gevangenis naar ontwerp van architect J.F. Metzelaar. Eind jaren ’60 van de vorige eeuw werd het bos door de aanleg van de zuidelijke ringweg in tweeën gedeeld.
Het Sterrebos is in ecologisch opzicht het enige echte bos van de stad Groningen. De kwaliteit van het bosmilieu schuilt vooral in de eeuwenoude wintereiken en beuken. De bomen trekken typische bosvogels. Ook kent het bos de dichtste concentratie vleermuizen van de stad en de grootste reigerkolonie van de regio. Het bosbeheer is gericht op het versterken van de ecologische diversiteit en het zo lang mogelijk in stand houden van de oude bomen. De aanwezigheid van water is daarbij gunstig.