Ga direct naar inhoud

Staatsburgerschap en legitimatiebewijzen

IMG_2613-1-1

De Nederlandse nationaliteit

Wanneer je al enkele jaren in Nederland woont, kom je mogelijk in aanmerking voor het Nederlandse staatsburgerschap. Je kunt hier meer lezen over hoe je in Groningen het Nederlands staatsburgerschap aanvraagt.

Paspoort en identiteitskaart

Als je de Nederlandse nationaliteit hebt, kan je een Nederlands paspoort of een identiteitskaart krijgen.

Paspoort
Een Nederlands paspoort is een identiteitsbewijs dat je kunt gebruiken om naar elk land van de wereld te reizen. Voor sommige landen heb je naast je paspoort mogelijk een visum nodig. Hier kan je meer informatie vinden over hoe je een paspoort kunt aanvragen in Groningen en hoe je je Nederlandse paspoort kunt verlengen.

Identiteitskaart

Een Nederlandse identiteitskaart is een erkend legitimatiebewijs. De identiteitskaart is kleiner en goedkoper dan een paspoort, maar de reismogelijkheden zijn beperkter. De identiteitskaart kan alleen worden gebruikt om naar EU-lidstaten te reizen. Lees hier hoe je een Nederlandse identiteitskaart kunt aanvragen in Groningen

Vluchtelingenpaspoort

Als je een vluchtelingenstatus hebt kan je een vluchtelingenpaspoort aanvragen. Je kunt dit paspoort gebruiken om naar alle landen te reizen, behalve naar je land van herkomst. Het paspoort kan in Nederland worden gebruikt als identiteitsbewijs. Hier vind je meer informatie over het aanvragen van een vluchtelingenpaspoort in Groningen.

Vreemdelingenpaspoort

Als je een Nederlandse verblijfsvergunning hebt en je kunt geen paspoort verkrijgen in je land van herkomst, kan je mogelijk een vreemdelingenpaspoort aanvragen. Je kunt dit paspoort gebruiken om naar alle landen te reizen, behalve naar je land van herkomst. Het paspoort kan in Nederland worden gebruikt als identiteitsbewijs. Je kunt hier meer informatie vinden over de aanvraag van een vreemdelingenpaspoort in Groningen.

Identificatieplicht

Sommige mensen kunnen je vragen om je ​​identiteitsbewijs te laten zien, zoals politieagenten of werkgevers. Het is belangrijk dat je altijd een geldig identiteitsbewijs kunt laten zien wanneer dat nodig is. Wanneer je dat niet kunt, kan je een boete krijgen. Lees hier meer over de ​​identificatieplicht.