Ga direct naar inhoud

Gezondheidszorg en zorgverzekering

29 UMCG Terrein MK 20140824 8488

Bij een noodgeval

Wanneer er sprake is van een acuut medisch noodgeval, kan je het nationale noodnummer 112 bellen.

De Nederlandse gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Nederland werkt mogelijk anders dan je gewend bent. Het is daarom belangrijk om bekend te raken met het Nederlandse medische systeem.

Zorgverzekering

Als je in Nederland woont of werkt bent je vanaf 18 jaar of ouder wettelijk verplicht om een basisverzekering voor gezondheidszorg af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten van medische behandelingen, zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. Als je geen zorgverzekering hebt afgesloten terwijl dat wel had gemoeten, loop je het risico een boete te krijgen en moet je de verzekering met terugwerkende kracht betalen voor de tijd waarin je niet verzekerd was. Je hebt de vrijheid om zelf de zorgverzekeraar te kiezen die het beste bij je past. Zorg ervoor dat je zorgverzekeraars en hun aanbiedingen met elkaar vergelijkt, zodat je degene kan kiezen die de beste verzekering biedt voor jouw behoeften.

Zorgverzekering voor studenten

Als je een internationale student bent in Nederland, zijn er mogelijk andere regels op je van toepassing wat betreft de zorgverzekering. Lees meer over de regelgeving voor internationale studenten.

Zorgtoeslag

Afhankelijk van je omstandigheden kom je mogelijk in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. Aangezien een zorgverzekering verplicht is in Nederland, biedt de Nederlandse overheid een zorgtoeslag aan om mensen met een laag inkomen te helpen om de maandelijkse premies te betalen.