Ga direct naar inhoud

Reizen met de trein

Station Stella Dekker Fotografie IIII 1

Als je met het openbaar vervoer wilt reizen is de trein een goede optie. Nederland heeft een uitgebreid spoorwegnet, waardoor je bijna elke bestemming kunt bereiken per trein.

Treinstations

Er zijn drie treinstations in Groningen: Station Europapark, Station Groningen-Noord en het Centraal Station Groningen. Het laatste station is het grootste en belangrijkste station in Groningen en ligt pal naast het stadscentrum. Vanaf hier kun je de trein nemen naar bijna elke bestemming in Nederland.

De OV-chipkaart

Hoewel je nog steeds losse kaartjes kunt kopen op het station of online, gebruiken de meeste mensen in Nederland een OV-chipkaart als ze met de trein reizen. Deze kaart is geldig voor al het openbaar vervoer en kan dus ook worden gebruikt als je met de bus, tram of metro reist. Je kunt krediet op de kaart zetten en je checkt in en uit wanneer je de bus, trein, metro of tram binnengaat en verlaat. Deze manier van betalen voor het openbaar vervoer is een stuk goedkoper dan het kopen van losse kaartjes, vooral als je regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer.

NS en Arriva

Er zijn twee spoorwegmaatschappijen actief in Groningen: NS en Arriva. Als je buiten het noorden van Nederland wilt reizen, moet je waarschijnlijk een van de gele NS-treinen nemen. Als je naar Friesland of binnen de provincie Groningen wilt reizen, moet je waarschijnlijk een van de Arriva-treinen nemen. Hoewel treinkaartjes meestal geldig zijn in de treinen van beide bedrijven, is het met de OV-chipkaart belangrijk om bij het juiste bedrijf in te checken. Als je met de NS reist, moet je inchecken bij een van de gele pilaren en als je met Arriva wilt reizen moet je op zoek naar de grijs met rode pilaren.

Plan je reis

Om je reis te plannen kan je gebruik maken van de website 9292. Je kunt de locatie van vertrek en de bestemming aangeven en wanneer je wilt vertrekken of aankomen. De planner laat vervolgens de beste opties zien voor het openbaar vervoer.