Ga direct naar inhoud

Agrifood

IMG 5179

De provincie Groningen is al vele eeuwen een agrarisch gebied, met een focus op aardappel- en suikerbietenteelt, pootaardappelen en vee. Ongeveer 70% van het land in Groningen wordt nog steeds gebruikt voor landbouw. 23% van de wereldwijde export van pootaardappelen komt uit Groningen.

Ook in deze sector staat de transitie naar een duurzame en circulaire economie centraal. In toenemende mate werkt de landbouwsector samen met de chemische sector in de bio-based economie. Greenlincs is een netwerk voor agrifood en de bio-based economie in de noordelijke provincies. Onlangs heeft de RUG samen met de provincie een leerstoel voor duurzame landbouw opgezet.

De belangrijkste spelers in de agrarische sector zijn Avebe, een coöperatie van meer dan 2500 boeren die samen de grootste producent ter wereld van aardappelzetmeel vormen, en Koepen, wereldleider op het gebied van kunstmatige inseminatie van vlees en melkvee.

En opnieuw domineert een collaboratieve en pionerende houding, zoals zichtbaar is in het innovatiecentrum van Avebe, gelanceerd in 2018, en het Carbohydrate Competence Centre, het toonaangevende kenniscentrum in Nederland op het gebied van koolhydraten.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over Agrifood op Economie Groningen.