
Het Akkoord van Groningen (AVG) is het strategische samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen de Hanzehogeschool Groningen, het Universitair Medisch Centrum Groningen, het Martini Ziekenhuis, de provincie Groningen, Noorderpoort, het Alfa-college en de gemeente Groningen.
Door samen op te trekken vanuit een eenduidige visie, en een gemeenschappelijke strategische agenda, ontwikkelt AVG Groningen als dé kennis- en innovatiestad en -regio van Nederland met internationale betekenis. Met een focus op de inhoudelijke thema’s energie, gezondheid en digitalisering.
Door de samenwerking binnen het Akkoord en de samenwerking van het Akkoord met bedrijven speelt Groningen een belangrijke rol in het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken van de 21e eeuw. Door maximale kennisontwikkeling willen we op deze gebieden een groeispurt realiseren, nieuw ondernemerschap stimuleren en werkgelegenheid creëren. Zo komt er meer hoogwaardige, kennis gerelateerde bedrijvigheid en werkgelegenheid in Groningen en geeft het Noorden een extra impuls aan de economie van Nederland.
Onderwijs, onderzoek en innovatie zijn de dynamo’s van de Groningse kenniseconomie en dragen bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. De interactie tussen onderzoekers, beleidsmakers, studenten, docenten en bestuurders heeft in Groningen een enorme vlucht genomen. Het benutten van kennis gaat echter niet altijd vanzelf. Strategische afstemming tussen de grote kennisinstellingen en het lokale bestuur is nodig om maximaal te profiteren van de in Groningen aanwezige kennis.
Onze ambitie
De ambitie van het Akkoord van Groningen is om de aantrekkelijkste stad en regio van Nederland en Europa te zijn voor (internationale) studenten, onderzoekers, kenniswerkers en bedrijven. En we richten ons op het aanbieden van een concurrerend innovatieklimaat, hoogwaardige voorzieningen, een laagdrempelige arbeidsmarkt en een aangename, betaalbare leefomgeving. De belangrijkste gemeenschappelijke opgave blijft de komende jaren het aantrekken, faciliteren en behouden van talent. Daarom actualiseren we onze strategische agenda elke vier jaar en intensiveren we onze samenwerking.
Stuurgroep
- Koen Schuiling, Burgemeester van Groningen en Voorzitter van het Akkoord van Groningen
- Andre Postema, Voorzitter College van Bestuur vanMartini Ziekenhuis
- Ate van der Zee, Voorzitter College van Bestuur van UMCG
- Wim van de Pol, Voorzitter College van Bestuur van Noorderpoort
- Wim Moes, Voorzitter College van Bestuur van Alfa-college
- Dick Pouwels, Voorzitter College van Bestuur van Hanzehogeschool Groningen
- Jouke de Vries, Voorzitter College van Bestuur van Rijksuniversiteit Groningen
- René Paas, Commissaris van de Koning voor Provincie Groningen
- Carine Bloemhoff, Wethouder Economische Zaken van Gemeente Groningen
Coördinatoren
Is uw organisatie partner van het Akkoord van Groningen en wilt u meer weten over hoe uw organisatie betrokken is bij het Akkoord? Neem contact op met uw coördinator.
- Hanzehogeschool Groningen: Lilian Hof
- Rijksuniversiteit Groningen: Gernant Deekens
- Martiniziekenhuis: Claartje van der Wilk
- Universiteit Medisch Centrum Groningen: Bert Oosterkamp
- Alfa-college: Daniëlle van Elteren
- Noorderpoort: Eva Dekker
- Gemeente Groningen: Geert Kamminga
- Provincie Groningen: Bart Corporaal
Programmabureau
Het programmabureau is verantwoordelijk voor de organisatie van het Akkoord van Groningen: voorbereiding van de verschillende overleggen, het coördineren en schrijven van strategie (zie strategische agenda en uitvoeringsagenda), en de organisatie en facilitering van verschillende Akkoordprojecten.
- Geert Kamminga, Programmamanager Akkoord van Groningen
- Nadia Amraoui, Programmasecretaris en -adviseur Akkoord van Groningen
- Anastasija Zihareva, Programma-adviseur Akkoord van Groningen
- Marjolein Wiersma, Programma-adviseur Akkoord van Groningen
- Minke de Vries, Assistant programmamanager Akkoord van Groningen
Neem contact op met het programmabureau.
