Of je nu al in Groningen woont of overweegt om hierheen te verhuizen, er zijn tal van praktische woonzaken waar je rekening mee kunt houden om je leven in de stad zo aangenaam mogelijk te maken. Hieronder vind je informatie over paspoorten, registraties, financiële zaken en gezondheidszorg.
Inschrijving bij de gemeente
Als je in Groningen gaat wonen, ben je verplicht je in te schrijven bij de gemeente. Dit is belangrijk voor administratieve doeleinden en om te zorgen dat je toegang hebt tot gemeentelijke diensten. Dit kan meestal online of op het gemeentehuis worden gedaan. Op de website van de gemeente Groningen vind je meer informatie over het inschrijven bij de gemeente.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken bij de gemeente Groningen? Op de contactpagina van hun website vind je alle informatie die je nodig hebt.
Huisarts, apotheek en tandarts
Zoek een huisarts, apotheek of tandarts in de buurt van je woning. Het is verstandig om je in te schrijven bij een huisarts en tandarts zodat je indien nodig medische hulp kunt krijgen. Een overzicht van deze gezondheidsinstellingen vind je hieronder:
- Huisartsen in Groningen
Noodgevallen
Bij noodgevallen in Groningen kun je vertrouwen op verschillende instanties en hulpdiensten om snel hulp te bieden. Hier is waar je terecht kunt voor noodgevallen in Groningen:
Alarmnummer 112
In geval van direct levensgevaar, brand, ongelukken of medische noodgevallen, bel onmiddellijk het alarmnummer 112. Dit is het nummer voor alle noodsituaties en hulpdiensten, waaronder politie, brandweer, ambulance en andere hulpverleners.
Politie
Voor niet-levensbedreigende noodsituaties waarbij de politie nodig is, bel 0900-8844. Dit nummer is voor situaties zoals diefstal, inbraak, overlast, verkeersongevallen en andere situaties waarbij politie-assistentie vereist is.
Brandweer
De Groningse brandweer is verantwoordelijk voor het bestrijden van branden en het verlenen van hulp bij noodgevallen. Bel 112 voor brand gerelateerde noodsituaties.
Ambulance
In geval van medische noodsituaties, waaronder ernstige verwondingen of ziekte, bel 112 om een ambulance te laten komen. De ambulanceverpleegkundigen bieden dringende medische zorg en kunnen patiënten naar het juiste ziekenhuis vervoeren.
Huisartsen
Voor niet-levensbedreigende medische problemen die 's avonds, 's nachts of in het weekend optreden, kun je contact opnemen met de huisartsenpost. De huisartsenpost Groningen is bereikbaar via 0900-9229.
Juridische ondersteuning: Voor juridisch advies kun je terecht bij het Juridisch Loket. Zie hier meer informatie over (gratis) juridisch advies in Groningen.
Mentale gezondheid
Als jij of iemand die je kent ernstige geestelijke gezondheidsproblemen heeft, kan je altijd contact opnemen met je huisarts voor hulp. Als je bang bent dat iemand in de omgeving suïcidale gedachten heeft of als je hier zelf mee worstelt, kan je 0900-0113 bellen of de website 113 bezoeken.
Seksuele gezondheid: Als je bezorgd bent over je seksuele gezondheid ga dan naar de website van Centrum voor Seksuele Gezondheid Noord-Nederland.
Dieren in nood
Als er een noodsituatie is met betrekking tot een dier, kan je de dierenambulance bellen op 0900-0245. Je kunt ook het volgende nummer gebruiken voor een noodgeval met dieren in Groningen: 050-5791909. Als het geen spoedgeval is, maar je hulp nodig hebt met je huisdier, kan je je dierenarts bellen.
Hulplijn voor kinderen en tieners
De kindertelefoon is een vertrouwelijke hulplijn voor kinderen en tieners, waar ze iedere vraag kunnen stellen en over elk probleem kunnen praten. Bel 0800-0432 of bezoek de website Kindertelefoon voor de online chat.
Gas- of elektriciteitsrampen
Als er een noodsituatie is met betrekking tot gas of elektriciteit, zoals een gaslek of stroomuitval, kan je 0800-9009 bellen of de website gas- en stroomstoringen bezoeken.
Studentenwelzijn
Het studentenleven kan geweldig zijn, maar soms is het ook even geen rozengeur en maneschijn. We maken allemaal weleens wat moeilijks mee en je bent hier niet alleen in. Daarnaast hebben wij in Groningen vele initiatieven en professionals die je kunnen ondersteunen bij deze vragen. Op de pagina studentenwelzijn kan je per onderwerp de specifieke hulpkanalen vinden.
Verloren en gevonden voorwerpen
Melden bij de gemeente
Als je iets bent verloren of wanneer je iets hebt gevonden, kan je dit melden bij de gemeente. Je kunt je verloren of gevonden voorwerp ook melden op de website verlorenofgevonden.
Facebook pagina's en groepen
Verloren voorwerpen worden vaak op sociale media en lokale forums gedeeld. Er zijn dan ook een aantal Facebook-pagina's gewijd aan verloren en gevonden voorwerpen in Groningen. Als je een gevonden item op een van de Facebook-pagina's meldt, moet je het item alsnog bij de gemeente melden.
- Verloren, vermist, gezocht of gevonden in Groningen;
- Groningen lost&found.