Je studententijd, de tijd waarin alles kan en je omringd wordt door nieuwe mensen. Sommigen bouwen in deze tijd aan een netwerk voor het leven, anderen meer voor het moment. Maar wanneer je na je studie een netwerk wil bouwen, is het niet meer zo vanzelfsprekend dat je wekelijks nieuwe mensen leert kennen. Toch is het heel goed mogelijk om een mooi netwerk op te bouwen na je studie. Hoe? Wij geven je tips om aan een zakelijk netwerk te werken.
Zoek de mensen op
Om een netwerk op te kunnen bouwen moet je eerst mensen ontmoeten. De makkelijkste manier om dit te doen is via evenementen die georganiseerd zijn om te netwerken. Deze evenementen zijn te vinden op verschillende plekken zoals de Make it in the North evenementen agenda of via LinkedIn. Op LinkedIn zijn er interessante evenementen te vinden in de buurt waar inspirerende sprekers hun verhaal doen. Zorg dat je op LinkedIn organisaties en bedrijven volgt die je interessant vindt, dan kom je vanzelf deze evenementen tegen. Deze evenementen zijn ideaal om te netwerken omdat wanneer het onderwerp van het evenement of de spreker jou aanspreekt, er vaak gelijkgestemden aanwezig op het evenement. Ga met hen in gesprek en bereid jouw netwerk uit.
Niet alleen netwerkevenementen zijn geschikt om te netwerken, je kan het praktisch gezien overal doen. Zo is het aan te raden om er vooral op uit te gaan en open te staan voor nieuwe mensen. Denk hierbij aan het bezoeken van cursussen, vrijmibo’s, recepties, workshops en trainingen. Dit zijn allemaal momenten waar je mensen tegen kunt komen die interesses met jou delen en jou daarnaast verder kunnen helpen in jouw carrière.
Ook kan je een al bestaand netwerk opzoeken. In Groningen zijn er meerdere professionele netwerken waar je je bij kunt voegen. Bekijk voor deze netwerken het artikel: Professionele netwerken voor (Young) professionals.

Verbinden
Wanneer je contact hebt gelegd met mensen dan is het verstandig om contactgegevens uit te wisselen of om elkaar toe te voegen op LinkedIn. Dit kan je op een natuurlijke manier opbrengen aan het einde van de conversatie, door te benoemen wat je interessant vond aan de interactie of aan de persoon zelf. Door dit te benoemen ben je bezig met verbinden en zorg je ervoor dat jij ook beter wordt onthouden door de persoon met wie je in gesprek was. Daarna kan je aangeven dat je de persoon in kwestie graag zou willen volgen en zien waar zijn/haar carrière, of ideeën hem/haar brengt. Hierna is het gesprek geopend over hoe je elkaar kunt blijven volgen.
Wanneer je dit niet doet of vergeet tijdens een gesprek, is dat geen probleem. Als je de naam van jouw gesprekspartner maar onthoudt. Met de naam kan je op zoek gaan op LinkedIn en deze persoon volgen. Om het persoonlijker te maken en de verbintenis op te zoeken is het belangrijk om deze persoon ook een bericht te sturen. Een berichtje zoals:
“Hi! Het praatje dat je gisteren hield vond ik erg interessant, ben benieuwd naar wat je gaat doen in de toekomst.”
of
“Hi! Het gesprek dat wij gisteren hadden, vond ik erg interessant. Ik zou graag in contact blijven!”
Met een berichtje zoals deze voorbeelden laat je interesse zien en maak je het persoonlijk. Zo kan je verder het gesprek aan gaan op LinkedIn of besluiten om wellicht nog eens af te spreken voor een kop koffie of lunch. Houd contact!
Op LinkedIn is het de kunst om zoveel mogelijk mensen toe te voegen die je kent, of die je wil kennen. Oude klasgenoten, docenten, buren, vrienden, familie, noem het maar op. Door veel mensen te volgen krijg je hun content, en de content waarop zij reageren te zien. Dit kan ervoor zorgen dat je interessante mogelijkheden tegenkomt of ziet waar jouw connectie je mee zou kunnen helpen. Vooral als deze mensen zich bevinden in jouw omgeving is het interessant en handig om te zien wat hen bezighoudt.
Zorg dat je jouw netwerk blijft vernieuwen en vergroten, je weet namelijk nooit wie je zal helpen aan jouw nieuwe baan. Zorg dat je niet alleen met de rekruteerders netwerkt maar ook met leeftijdsgenoten en anderen in jouw werkveld. Wanneer zij in jouw ogen een droombaan hebben gevonden, kan je hen ook vragen naar tips en tricks. Je hoeft niet alleen baankansen te zoeken, informatie inwinnen kan je ook verder helpen!