In Groningen zijn er verschillende traineeships te vinden in diverse sectoren, elk met een eigen opbouw en doel. Maar hoe weet je of een traineeship bij jou past en wat je er écht leert? Dat is soms lastig te halen uit een feitelijk stukje tekst, daarom spraken wij 7 verschillende trainees over hun ervaringen. In dit artikel lees je Minke haar verhaal, (ex)trainee van het Young Professional Programma van de gemeente Groningen.

MINKE
LEEFTIJD: 27
STUDIE: BA: Sociologie ; MA: Sociologie: Gezondheid, Welzijn en Zorg - Rijksuniversiteit Groningen
TRAINEESHIP: Young Professional Programma - Gemeente Groningen
“Ik heb bewust gekozen voor een traineeship. Het kan echt een toevoeging zijn ondanks dat je al werkervaring hebt.”
Minke heeft een Bachelor Sociologie en Master Sociologie: Gezondheid, Welzijn en Zorg gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna heeft ze in verschillende functies bij de universiteit gewerkt, onder andere als onderwijscoördinator, docent en studieadviseur. Na enkele jaren verbonden te zijn geweest aan de universiteit, en de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, voelde Minke dat het tijd was voor verandering. Ze wilde haar studie Sociologie, die veelal beleidsgericht is, meer in de praktijk brengen. Ze ging op zoek naar mogelijkheden binnen overheidsinstanties en kwam zo bij het traineeship Young Professional Concernstaf bij de Gemeente Groningen.
Voor Minke waren er verschillende redenen om te kiezen voor een traineeship in plaats van solliciteren op een functie. Je komt bijvoorbeeld via een traineeship fijn binnen bij een grote organisatie zoals de gemeente Groningen. Hierover zegt Minke:
“Je wordt nog iets minder in het diepe gegooid binnen zo’n organisatie. Er wordt veel aandacht besteed aan het eigen maken van de hele gemeentestructuur. Hoe zit alles in elkaar? Wat gebeurt waar?"
Daarnaast worden er niet veel junior posities opengezet, dus via een traineeship kom je makkelijker binnen een grote organisatie zoals de gemeente Groningen (5.000+ medewerkers). Ook was het stukje persoonlijke ontwikkeling een aspect waar Minke door werd overtuigd. Hoewel ze al twee jaar werkervaring had, bleef een traineeship haar aanspreken. De overgang van het studentenleven naar het werkende bestaan is tenslotte best groot. In een traineeship is daar veel aandacht voor, en je zit in een groep met mensen die in een vergelijkbare fase zitten. Het is waardevol om met hen te kunnen sparren. Doordat ze al twee jaar had gewerkt, wist ze ook al beter wat ze wel en niet wilde in haar werk. Een traineeship bood de ruimte om daarin te verdiepen: om jezelf beter te leren kennen, te ontdekken waar je kracht ligt en wat je ontwikkelpunten zijn, en om te leren hoe je die inzichten in je werk kunt inzetten.
Minke heeft inmiddels haar traineeship afgerond en is nu in vaste dienst als junior concernadviseur bij de gemeente Groningen. Ze werkt hier voor zowel het Akkoord van Groningen als Make it in the North, net als tijdens het traineeship. Ze is door haar traineeship in haar functie gegroeid en mede daarom met vertrouwen begonnen aan haar functie.
Het traineeship
Het Young Professional Programma is een breed programma, maar als Young Professional zit jouw hele traineeship wel binnen één afdeling van de gemeente. Hierover vertelt Minke:
“Hoe het bij de gemeente geregeld is, is dat je als een junior op een specifieke functie op een afdeling solliciteert. Je gaat dus niet tussen afdelingen hoppen.”
Dit betekent ook dat je bij wederzijdse tevredenheid een grote kans hebt om op de afdeling te blijven werken. Je wordt namelijk, door de functiegerichte focus van het traineeship, praktisch gezien ingewerkt tijdens het traineeship. Daardoor is het traineeship volgens Minke ook een investering voor je carrière bij de gemeente. Er is een duidelijk doel binnen het traineeship.
Je werkt vier dagen, waarvan drie dagen op je eigen afdeling. Hierdoor krijg je veel kansen om mee te lopen en te leren. Ook heb je één dag in de week een traineedag, waarop trainingen worden gegeven die zich focussen op persoonlijke ontwikkeling en op handige vaardigheden en kennis voor het werken binnen een gemeente. Ook worden er interne werkbezoeken gedaan, zodat je alle verschillende afdelingen binnen de gemeente leert kennen. Dat is niet alleen heel leuk, maar ook waardevol voor je werkzaamheden en verdere carrière binnen de gemeente. Alles van het traineeship is intern geregeld.
Ervaren voor- en nadelen
Voor Minke is één van de voordelen van het doen van een traineeship dat je tijdens het traineeship een groep van trainees om je heen hebt. Hierdoor kan je ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden, van elkaar leren en elkaar helpen. Omdat je elkaar iedere week ziet, leer je elkaar ook echt goed kennen. Minke haar groep is zelfs zo hecht geworden dat ze een weekendje weg zijn geweest met elkaar.
Verder is de ruimte om te leren en te doen wat je zelf interessant lijkt voor Minke een groot voordeel aan een traineeship. Je mag veel dingen proberen en fouten maken. Vaak is je takenpakket ook nog niet zo vastomlijnd. Dit verschilt natuurlijk wel per afdeling. De afwisseling in het traineeship maakte het voor Minke zo leuk. De ene keer kijk je mee bij een andere afdeling en de andere dag heb je een intensieve cursus. Het is heel divers!
Anderhalf jaar is ook voldoende, geeft Minke aan. Tijdens je traineeship word je gezien als volwaardige werknemer, maar het is ook fijn om op papier meer verantwoordelijkheid te krijgen en voldoende tijd om dit goed te doen. Het ‘mogen oefenen’ en uitproberen heeft haar veel gebracht, maar inmiddels was ze toe aan een eigen functie met meer verantwoordelijkheid. Hier werk je ook naar toe vertelt Minke:
“Bij de gemeente Groningen loopt het traineeship steeds een beetje af, je wordt naarmate het traineeship vordert steeds meer een medewerker en steeds minder een trainee.”
Tips voor jou!
Wanneer je op zoek gaat naar een traineeship geeft Minke een paar voorbereidende vragen mee voor de zoektocht. Denk na over:
- Voor wat voor organisatie wil je werken? Een commercieel bedrijf? Overheid?
- Wil je intern of extern werken en worden opgeleid?
- Wil je zekerheid over een contract?
- Wil je persoonlijke ontwikkeling?
Minke wist nog niet goed wat ze wilde nadat ze van haar vorige baan kwam en vond daarom dat stukje persoonlijke ontwikkeling erg fijn. Maar Minke stelt ook:
“Een eerste of tweede baan gaat je natuurlijk ook heel veel leren en geeft daar de ruimte voor. Je moet dus echt bekijken of het concept traineeship bij je past.”
Daarmee zeggende dat wanneer je al weet wat je wilt en kunt, dan moet je misschien geen traineeship doen.
Verder geeft Minke mee, klets eens met mensen (zeker alumni van je eigen opleiding) die een traineeship doen! Kom erachter wat hen liet besluiten een traineeship te doen, en of het ook wat voor jou is.
Dit was Minke haar verhaal! Ervaringen en tips werden gedeeld, voor- en nadelen werden genoemd. Persoonlijk voor haar, maar met de boodschap: een traineeship kan ook waardevol zijn wanneer je werkervaring hebt. Lijkt een traineeship jou ook wat of wil je meer lezen over traineeships? In het artikel Werken, Leren en Ontwikkelen? Zoek een traineeship! zijn verschillende bedrijven en organisaties benoemd die traineeships aanbieden in het Noorden.
Met dank aan: Minke de Vries